Grattis alla som heter Jesper! Allmänbildning xD

Idag har alla som heter Jesper namnsdag 26/7 xD YEEY! Lixom vad är det som är så speciellt med namnsdagar egentligen? Hmm… Aja.. När JAG var LITEN ”yngre” haha. Så varje gång man hade namnsdag så fick man paket 😀 YEEY! det blir ju nästan som flera födelsedagar? Aii kanske inte så mycket paket.. Men Jag/vi fick iaf alltid något då.. Men varför egentligen? hm.. Jag kommer iaf inte föra det vidare till mina barn?

Haha jag har ju slutat skolan.. Men måste ändå plugga på lite allmänbildning? 😉 höhö…

Enligt wikipedia..

”En persons namnsdag är den dag som enligt almanackans namnlängd är tillägnad personens förnamn.Traditionellt användes namnsdagarna istället för datum för att lättare komma ihåg när olika händelser på året inföll. (Speciellt viktigt var detta för jordbrukare, som visste vid vilka namn olika potatissorter skulle sättas, rågen skördas eller höet tas in.) I och med namnsdagsreformerna på senare år då man inte tagit hänsyn till detta har dock denna gamla kunskap och tradition på kort tid blivit mer eller mindre betydelselös. Fortfarande används dock bl.a. uttrycken brittsommar, Mårtensafton och Annadagen.

Äldre namnsdagsfirande

Seden att fira namnsdag uppstod i den tidiga kristna kyrkan närmast i syfte att minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. Att fira dopdag och namnsdag ansågs lämpligare än att fira den dag man fötts ”till det av arvssynd belastade jordelivet”.

De tidiga namnlängderna var huvudsakligen en lista över helgon och martyrer, och namnsdagarna firades mer till deras ära än för en enskild person.”

”Jespers” betydelse.. 

Jesper, mansnamn, är en nordisk ombildning av Jasper (tysk sidoform till Caspar), som betyder ”kejsare” eller ”hav”. Vissa tror att det skall betyda skattmästare då man tror att Kasper är en tysk form av Caesar.  Betydelsen av namnet är omtvistat.

De senaste 20 åren har Jesper förvandlats från ett ovanligt namn till ett av de allra vanligaste. 31 december 2005 fanns det totalt 19 479 personer i Sverige med namnet, varav 16 404 med det som tilltalsnamn, vilket motsvarar ca 0,5% av Sveriges manliga befolkning.

Namnsdag: 26 juli.

 

Kommentera