Grundorsakerna till acne/finnar/porer…

”Grundorsakerna till acne

Fet hud och acne drabbar inte bara ungdomar utan förekommer i stort sett i alla åldrar. Det finns fyra huvudorsaker till acne: för hög talgproduktion, tilltäppta porer, bakterier eller hormonell obalans.

Acne är en inflammation i talgkörtlarna i huden. Översta delen av körteln har formen av en kanal. I talgkanalen finns ett lager döda hudceller som normalt sett transporteras upp till hudytan med talgen där de sedan faller av (vilket sker osynligt för blotta ögat). Hos personer med acne fungerar inte denna process utan de döda hudcellerna blir kvar i talgkanalen. Så länge talgkanalen har en öppning förvärras inte situationen.

Talgkörtlarna hos personer med fet hud producerar för mycket sebum (hudens fett). Porerna korkas igen av hudceller och fett, och bildar pormaskar. Om ansamlingen av döda hudceller fortsätter, täpps talgkanalen igen efter en tid och en utbuktning (kvisslor, akne) uppstår under hudytan. I talgkanalen bildas bakterier som vid reaktion med talget bildar irriterande fettsyror som i sin tur skapar inflammationer. Utvidgningen av talgkanalen fortsätter som en “tidsinställd bomb” som till slut “exploderar”. Sker detta djupt ner i talgkanalen kan gropliknande ärr bildas.

De flesta talgkörtlarna finns i ansiktet, på bröstet och på ryggen. 
Därför får man oftast acne där. Pormaskar, som består av talg, förhårdnader och cellrester, utvecklas inte alltid till finnar. Det är framförallt de pormaskar som inte syns på ytan utan mer känns som en knottrighet som är i farozonen.

Det finns två typer av pormaskar – öppna och stängda. Den öppna pormasken visar sig som en liten svart prick i huden. Många tror att det svarta är smuts, men det är i själva verket pigment av samma sort som gör att man blir brun av solen. Öppna pormaskar leder sällan till acne eftersom sebumet inte är instängt.

Den stängda pormasken är mer förrädisk.
 När den vuxit ett tag kan du se den under hudytan ungefär som ett ljust knappnålshuvud. Stängda pormaskar resulterar ofta i acne eftersom sebumet inte kan ta sig ut den naturliga vägen.

Det finns fyra huvudorsaker till acne:
 för hög talgproduktion, tilltäppta porer, bakterier eller hormonell obalans. Acne orsakas ofta hormonellt och är orsaken till att många drabbas i tonåren. Att kosten inverkar på acne är inget som är medicinskt belagt. Men många märker ändå att huden blir sämre av exempelvis ost, choklad, socker, alkohol, röda grönsaker och juice. Om man har lätt för att utveckla acne bör man undvika framför allt socker och fet mat.

Stress är en annan viktig faktor som kan orsaka acne. Stress är den vanligaste orsaken till acne i vuxen ålder.

Att du lider av acne betyder inte att du inte tvättar dig tillräckligt mycket. Däremot kan bra hudvårdsprodukter – framför allt rengöringsprodukter – hjälpa till att förebygga acne. Hjälper inte hudvårdsprodukterna mot acne bör du vända dig till en hudterapeut eller en hudläkare för att få hjälp.”

Alltid roligt att läsa om, jag själv lider av finnar & porer 🙁 Jobbar ständigt med de äckliga svinen! BLÄä!!
AIi men jag älskar att läsa om sådant + älskar att prova nya saker 😀 Viktigt med bra produkter samt peeling 😀

Kommentera