Trotsar min rädsla. Isotretinoin / Roaccutan

– Något som jag egentligen inte vill prata om.. Under min uppväxt har jag alltid haft problem med mina finnar mer eller mindre. Började min första behandling när jag var runt 12, vilket då var tetralysal (antibiotika) och aberela. Finnarna försvann, senare under tonåren dök det väl upp någon då och då, precis som för många andra. Men inget som jag störde mig på.

Sen nu för ca 2,5 år sedan så fick jag något form av uppblossning? Vilket sööög. Jag vet inte varför. Antagligen mycket stress och sådär. Men det blev lixom aldrig bättre. Försökte med massa olika skit. Fick tetralysal och aberela utskrivet igen, käkade skiten i ca 6 månader utan resultat.. Hade uppehåll ett tag, körde endast på naturliga produkter. Efter ett tag så började jag med Diane som är både ett p-piller samt akne medicin. Käkade det i några månader, provade ännu en receptbelagd salva ( Duac ). Bytte ut hela min kost, ändrade på alla tänkbara vanor. Käkade hög dos av B5 (pantotensyra) 1000mg.

Funkade inte. Precis samma skit som allt annat. Jag hade/har gett upp, för ett bra tag sedan. Så mycket kämpande. Men ändå ställde jag mig framför spegeln varje morgon och tänkte för mig själv, nu är det över, hoppet fanns alltid med mig, att slippa allt detta.

Många dagar är/var plågsamma, vissa dagar är spegeln min värsta fiende. Just då är det ingenting som kan få mig mer deprimerad än det jag ser framför mig. Suck. Många gånger har jag bara velat gå och lägga mig igen, sova bort all tid för att slippa allt lidande, i hopp om att vakna upp som förut. Låter riktigt deppigt men ahh.. Att något egentligen så töntigt kan påverka en så mycket?

Dagarna gick, mitt lilla hopp fanns alltid med mig, att en dag skulle jag vakna upp och slippa se en hemsk bild i spegeln.

I höstat gick jag till vårdcentralen för att göra mina (vanliga) kontroller, dvs blodprover och sådär.. Jag råkar ju tyvärr vara en mild form av hypokondriker. Inget allvarligt direkt, men jag är rädd för att bli sjuk och ahh.. Så jag går till läkaren varannan månad för att bara titta till alla värden, jag vet det är galet men jag vill veta så att allt är bra. Men ahh när jag då gick för att göra de där proverna så såg den läkaren att jag käkat massa akne medicin, han tittade på mig och rekommenderade mig starkt roaccutan. Det var inte ens ett tänkbart alternativ i min värld. Just då skulle jag aldrig, aldrig någonsin kunna stoppa i mig något så farligt, något som kunde rubba alla mina värden. Jag visste väl vad det var för medicin. Jag sa direkt nej. Men han envisades, och skickade min remiss till en hudspecialist.

Jag hade planerat att avboka och tacka nej till hudspecialisterna, jag ville ju bara komma ifrån läkaren då. Jag ville ju bara göra mina vanliga kontroller..

Men ahh sen kom den där dagen då jag faktiskt fick en kallelse till hudspecialisterna. Några månader senare. Jag hade varit ute och läst mycket om Roaccutan/Isotretinoin, alla biverkningar, hur medicinen sakta men säkert bryter ner kroppen. Människor som hamnat i djup depression pga medicinen, även begått självmord. Usch, jag såg bara biverkningar.

Men jag gick till det där besöket. Jag trodde aldrig att jag skulle få tillåtelse att äta medicinen, jag har läst om folk som blivit nekade och sådär. Jag satt där tveksam och förklarade att jag inte alls var intresserad av medicinen egentligen. Men jag gjorde alla prover som man måste göra för att ens få käka skiten. Medicinen måste skrivas ut av en läkare med speciell licens. Några dagar senare ringde läkaren och sa att alla prover var bra, att jag kunde hämta ut den på apoteket.

Det tog mig 2 dagar innan jag hämtade ut den, jag velade och velade. När jag väl hämtat ut den vågade jag inte ta den. Men jag hade den lilla lådan med mig varje dag i väskan om jag helt plötsligt ville ta dom lixom, lite konstig förklaring men ahh. Om jag samlat mod nog till att svälja de där tabletterna som kunde vända ut och in på mitt liv. Det tog mig 5 dagar efter att jag hämtat ut medicinen att våga svälja dom, 5*10 mg. Men jag gjorde det. Jag trotsade min rädsla och gjorde det. Jag som var så bestämd att inte ta dom. Som det kan gå.

Jag är trött på allt lidande, jag vill slippa må dåligt varje gång jag ställer mig framför spegeln. Kanske detta kommer att fungera? Detta är den sista utvägen, denna medicin är den starkaste aknemedicinen på marknaden, så funkar inte den så ahh..

För några månader sedan var det inte ens ett alternativ, nu sitter jag här och är inne på dag 35 med roaccutan/isotretinoin. Tss hade jag aldrig kunnat tro.. Men ahh.. Jag har iaf begärt tätare läkarundersökningar. Hur behandlingen har gått hitintills kommer en annan dag när tid finns..

 Fakta..

Isotretinoin (Roaccutan) är en effektiv behandling för terapiresistent svår akne.

Kvinnor som kan bli gravida får recept på Roaccutan endast under strikta regler på grund av risken för fosterskador (skador på det ofödda barnet).

Det här är reglerna:

 • Du får endast ta Roaccutan om du har svår akne som inte har förbättrats efter andra former av aknebehandling, inklusive antibiotika och hudbehandlingar.
 • Din läkare har förklarat riskerna för fosterskador: du förstår varför du inte får bli gravid och hur du ska undvika att bli gravid.
 • Du har diskuterat användning av säkert preventivmedel med din läkare. Din läkare kommer att informera om hur du skyddar dig mot graviditet. Han eller hon kan hänvisa dig till en specialist på preventivmedelsrådgivning.
 • Du samtycker till att använda ett, helst två säkra preventivmedel, inkluderande kondom eller pessar och spermiedödande medel i en månad före behandling med Roaccutan, under behandlingstiden och i två månader efter avslutad behandling. Innan du startar behandlingen kommer din läkare att be dig att göra ett graviditetstest, vilket måste vara negativt.
 • Du måsta använda preventivmedel även om du inte har mens eller för närvarande inte är sexuellt aktiv (såvida inte din läkare bestämmer att det inte är nödvändigt).
 • Du måste acceptera behovet av uppföljningsbesök varje månad och fler graviditetstester om din läkare beslutar det. Du kan behöva göra ett graviditetstest 5 veckor efter avslutad behandling med Roaccutan. Du får inte bli gravid under behandling eller under de två första månaderna efter avslutad behandling.
 • Din läkare kan be dig (eller din vårdnadshavare) att underteckna ett formulär som bekräftar att du har fått information om riskerna och att du accepterar de nödvändiga säkerhetsåtgärderna.

Vid intag under något eller alla stadier av graviditet ger läkemedlet svåra fosterskador, och kan leda till både kroppsliga missbildningar och hjärnskada på det blivande barnet.

Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)

 • Torr hud, särskilt på läppar och i ansikte. Inflammerad hud, spruckna och inflammerade läppar,
 • hudutslag, lindrig klåda och viss fjällning.
 • Hudproblem
 • Påverkan på muskler och skelett (som ledsmärta)
 • Psykiska problem (som depressioner och personlighetsförändringar)
 • Biverkan på lever och galla
 • Lättare få blåmärken
 • Mag- och tarmpåverkan
 • Neurologiska biverkningar(som huvudvärk, yrsel och muskelsvaghet)
 • Ögonproblem (som ögoninflammationer och ljusskygghet)
 • Allmänna biverkningar (som frånvaroattacker, viktökning och anorexi)
 • Påverkan på ämnesomsättningen
 • Påverkan på luftvägarna
 • Blodbiverkan (som näsblod, blodbrist)
 • Endokrina biverkningar (som ökad behåring och bröstförstoring hos män)
 • Påverkan på cirkulationen
 • Mer mottaglig för infektioner
 • Biverkningar på kvinnliga könsorgan (som missfall)
 • Biverkan på urinvägarna
 • Autoimmuna reaktioner (att kroppen bildar antikroppar mot ett kroppseget ämne)
 • Fosterpåverkan

 

Kommentera